Tänään oltiin valmennusrenkaan järjestämässä toko päivässä. Kouluttajina oli valmennusrenkaan jäsenet. Aluksi oli lyhyt esittely ja jotain teoriaa. Sitten saatiin toivoa liikkeitä joissa nähdä suoritustapa ja niiden harjoittelu/opetus tapaa. Jonka jälkeen aloitettiin koulukset joissa oli kenttä jaettu neljään osaan, rasteihin. Käytiin kaksi raksia, ruokatauko ja sitten loput kaksi, jonka jälkeen vielä teoriaa.

Liikkeet jotka alussa näytettiin oli:

Rho:n näyttämänä luoksetulo. Joka oli hieno, hieman hitaat pysähdykset Rhon parhaaseen mahdolliseen. Kati kertoi siitä että pysähdystä harjoiteltu leikkinä apuohjaajan kanssa takapalkalla.
Apuohjaajalla kiva lelu ja itsellä myös tai sitten namia. Apuohjaaja kutsuu koiran ja sitten ohjaaja ja kun koira tulee hyvällä vauhdilla pysäytys ja siitä samassa vapautus ja palkka apuohjaajalta takaa. Koira saa kääntyä käskystä palkalle heti kun kuulee "saa" eli vapautuksen. Ja jotta koira tulee reippaasti ja ei niin käännyt välillä palkka tulee ohjaajalta.
Samantapaisena koe omaisesti luoksetulo. Koira jätetään normaalisti ja apuohjaaja sivussa. Kun koira pysähtyy kovasta vauhdista pääsee apuohjaajan lelulle kun kuulee vapautuskäskyn. Sen takia vapautus käsky ettei se itse lähde pysähtymisen jälkeen. Myös eri käsky pk-puolella ja tokossa, koska pk-puolella luoksetulo tullaan täysiä läpi ja tokossa on pysähdykset joissa koira osaa niihin varautua(bortsu ja mattopohja).
Läpi juoksuja ei Kati ota, koska Rho on oppinut että pysähdys on hieman kivempi kuin luoksetulo ja sen kivan saa tehdä vain_ kovasta juoksusta. Ja sitä ei voi ennakoida, koska ei tiedä milloin se tulee.

Sitten taisi olla seurausta, jossa ei tullut paljoa uutta: vain kohta, ihannesuoritus ja vähän muuta.
Kaukkareita ja ruutu.
Ruutuun on opettanut(Ruutia ajatellen) vain aluksi kunnon näkyvällä lelulla, ettei sitä vain etsiä. Nameja siellä ei ole koskaan tai kosketusalustaa. Aloittelevalla koiralle juuri alussa näkyvä lelu, mutta sitten siirtynyt vain siihen että käy taputtamassa oikean kohdan ja kun koira löytää sen saa palkan. Siksi että koira saa itse hakea kohdan koska se itse on niin vaikea arvoida nopean koiran kanssa.

Tunnarista niin Rimma opetettu siihen niin koska se on nopea ja helposti häseltää. Aluksi niin että liikkeenohjaaja vie kapulat ja niitä runsaasti, että saa etsiä kunnolla ja tehdä töitä, jolloin samalla joutuu rauhoittumaan. Niin opetusvaiheessa kun liikkeenohjaaja vienyt kapulat ohjaaja tulee ihan kapuloiden eteen ja siinä näyttää koiralle niitä, samalla painostaa vähän ja että nämä on minun. Ja huomauttaa äp tai muulla tavalla jokaisesta väärästä nostosta ja kun ottaa oikean kapulan niin bileet. Kun tämä sujuu koira myös tästä oppii selvästi mitä halutaan. Sitten ohjaaja vain pikkuhiljaa hivauttautuu oikealle paikalleen ja kuitenkin sieltäkin voi huomauttaa vääränkapulan ottamisesta, kuitenkin koirasta riippuen.

Sitten aloitettiin koulutukset. Me oltiin Rasmuksen kanssa ekana. Otettiin ekalla rastilla seurausta ja tultiin sinne kuin kisoissa kehään. kouluttajina oli Paavo mittelin omistaja Katariina ja eräs toinen(jonka nimeä en nyt muista ja koiraa).
Rasmus oli ihan iloinen ja ei ollut mitään yäk kehään meno fiilistä sillä. Otettiin seuraus kuin kokeessa käskytyksellä ja välillä edisto pienesti ja välillä keskittyminen herpaantui.
Neuvoja saatiin: että mun pitäisi mennä itsevarmemmin ja pääpystyssä, ryhdikkäästi. Tämä unohtuu helposti, eikä osaa tiedostaa, muuten kuin joku sanoo. Sitten Rasmus otti tosi paljon häiriötä siitä, että lähellä jonkun ihminen seurasi perässä. Eli harjoiteltava sellaista, että seurausta suoraan ja ihminen siinä lähellä. Myös kadulla seurauttamista ja häiriössä. Tähän liittyen myös loppu teoriasta että seuraakseen häiriöksi myös: erialustojen vaihtelut(ruoho,asfaltti,hiekka, yms.), maassa sanomalehtiä, leluja, nameja yms...

Ja vaikeutta niin että ruutu matka etsin hiekkatien yli.

 Tässä välissä myös käytiin ottamassa pk-hyppy nouto meni hyvin ja ilmavasti. Ja 2rastin jälkeen myös pk-este nouto(650g vieraskapula) joka hyvä. Myös eilen näyttelyissä otettiin molemmat.

Kakkosrastilla otettiin idari. Tein ihan kuin kisoissa ja Rasmus jäi seisomaan taas istumisen. Eli saatiin ongelma esille. Neuvoja tähän Marilta ja Ansulta(Rimma bc, Ken kelpi) Että katsoo että onko kontakti käskyn aikaan, tuolloin Rasmus oli juuri vilkaissut kulmamerkkiä. Ja se että kävelenkö eri vauhdilla. Ainakin toistossa kun otettiin uudestaan olin kävellyt eri tahtiin, kuitenkin itse muistin ne saman nopeisina. Täytyy vidoista katsoa kisa vs. koti/harkka treeni ero. Ja se jos kävelen vähän rauhallisemmin jos istuu paremmin. Näitä kuitenkin samanlaisena liikkeenä, myös normaalina jäämisenä ja leikkinä.

Sitten oli puolen tunnin ruoka tauko. jonka jälkeen vikat kaksi raksia.
Otettiin tässä Sirken(Tending Conqueror, Tuuri) koulutuksessa ohjattu nouto. ja siitä pätkissä. Merkillä eka palkkasin siitä. Meni kuulemma matkat hyvällä vauhdilla Rasmus ei nyt nuuskinut merkkiä ja epäröinyt. Mutta se että menisi suoraan taakse ja linjaan. olisi myös siistimmän näköinen.
Sitten seuraavalla kerralla vasemman nouto, tässä kehänauhat lähellä ja Ruutu niiden takana. juoksikapulalle jonka lähellä epäröi sen ottoa, että tätäkö halusin. Kun sanoin tuo, toi sitten kai laukalla. Tässä harjoiteltiin nopeutta suuhun ottoon että kehuin tai sain opetella kehumaan ennen kuin otti kapulan ja sitten vapautus heti kun otti suuhun. Ja frisbee ja juoksi frisbeen luokse vaihtoi ja sitten sai hakea uudestaan. Ja vaihdettiin kapula välissä muttei huomannut ällötellä sitä. Eli tälläistä leikkiä hyvä tehdä.
Merkillä myös niin että vie sen "väärään" paikkaan merkin taakse sivuun ja palaa itse eteen, josta käskee merkki jolloin on korjattava kohta oikeaan kohtaan. Tämän Rasmus osasi mutta ihan hyvä erilainen treeni tapa.

Noudon takaa ottamisessa Ken opetettu ihan läheltä että jalka edessä ja kun kiertää jalan ottaa kapulan oikein ja pikku hiljaa avut vähennetty. Tällein Ruutin meinaan opettaa että tulee siistimmät noudot. Eli että takaa, mutta tätä tapaa opettaa myös hyvä kokeilla muuten että kulmissa vaikenee nouto kapulan otto suuhun. Kun sinne asti päästään.

Eilen muuten Ruutin kanssa otettiin pallon noutoa, otin naksuttimella ja vaadin että toi ihan jalkoihin. josta aina naksaus ja  pallo palkaksi. Nopeasti hokasi ja kuletti pari tosi hienoa noutoa suoraan mulle ihan lähelle! Tyhmä minä en osannut lopettaa näihin mutta onneksi sitten tuli vielä hienot. Eli naksun kanssa pallo noutoa Ruutilaisen kanssa.

Ja koultuksiin palaten sitten nelos rastissa otettiin luoksetulo, aluksi meinasin ruutua mutta kun sitä otetin väliajoilla niin päätin luoksetulon. Kouluttajina Pai & Puh bortsujen omistaja Marjaleena/marjatta(?) ja Meg bortsun omistaja. Rasmus teki hienon luoksetulon seisomisen pysäytys hyvä Rasmukselle, maahanmeno aika perus. Luoksetulo vauhti tasaista laukkaa, nopeampikin olisi voinut olla.
Tässä ei ollut sellaista uutta vinkkiä normaalin kertausta, mutta se mikä Rhon kanssa leikkinä takapalkkana lelu avustajalla voisi koittaa.. Tätä koitettiin mutta molemmilla oltava yhtä kiva lelu.

Ruuduissa molemmissa oli keltaiset merkit, jotka oli Rasmukselle vaikeat. Harjoiteltiin näillä molemmat ruudut aika läheltä avuilla kunnes tajusi ne oikein.

Meidän ryhmäläisistä joistain otin kuvia. Ja kai joku viereisessä rastissa. Ne kuvat voin laittaa myös kun ne karsin. Mukava päivä oli ja uusia vinkkejä saatiin, myös Ruutiakin ajatellen ja taas uutta treenattavaa.

Tekstiä tuli paljon, muttei tarvitse lukea jos ei teille sitten myös jotain vinkkiä löydy. Tässä enemmän Rasmuksen treenisuunnitelmaa.

KUVAT

DSC_0004.jpg
Donna pystykorvainen tolleri om. Laura Raekangas

DSC_0013.jpg
labbis om. Jaana Mäkinen

DSC_0038.jpg

DSC_0089.jpg

DSC_0091.jpg

DSC_0102.jpg

DSC_0139.jpg
Kieli taituri, pistäpä paremmaksi?!

DSC_0179.jpg

DSC_0298.jpg
bordercollie ruudussa? Ihan kuin Rho :D no ei landseer

DSC_0276.jpg
Tässähän on kai paikko käyttää nenää..?

DSC_0273.jpg

DSC_0240.jpg
Belggaria oli tosi vaikea kuvata, kaikista kuvista melkein tuli valottuneita. :/