Tänään aamulenkillä Kiran kanssa käytiin lenkki taas golf kentän kautta, lisäksi mentiin hiekkateillä ja metsässä.
Ruuti oli taas vauhti päällä kuten aina ja pomppi pusikoissa ja etsi joka lätäkön mistä voi juosta tai maistella eri vesiä.

Ruutin tokot, kirjoitan nyt selvemmin liike kohtaisesti kommentit:

Sivulletulo: heti ekalla kerralla teki täydellisesti:ilman apua ja pieni lenkki, sekä aivan suorassa ja oikea kohta. Nyt ei ollut siis muuta häiriötä ja se oli hyvällä päällä. Osaa se siis mutta riippuu vain haluaako se tehdä.

Seuraus: otettiin seurausta voltilla (siis ympyrää) Kiran ja tollojen ympärillä. Sain hyvän kohde pisteen siitä mitä kiertää. Ulkopuolella ollessa seurasi aika hyvin ja pysyi oikeassa kohtaa. Naksuttelin tästä oikeaa kohtaa ja kontaktia. Näin ei painanut myöskään. Keskittyi hyvin.
Sitten suunnanvaihdos ja koira sisäpuolella volttausta. Tämä oli selvästi Ruutille vaikeaa. Kävellä suoraan(poikittamatta) ja olla edistämättä. Alussa edisti reilusti nopeauden hidastus auttoi yleensä oikeaan paikkaan ja lopussa alkoi jo sujua. Kun oli vain oikeassa paikkaa niin kaikki muukin toimi.  Tätä on harjoiteltava.

Paikalla makuu: Rasmus ja Ronjakin tulivat tähän mukaan. Olivat rivissä Rasmus, Ronja ja Ruuti. Eli Ruuti oli vain Ronjan vieressä ja laitoin sen ehkä 1,5m päähän. Kaikki makasivat hienosti. Eka minuutti oltiin paikallaan sitten kävelin aluksi siinä ympyrää ja siksakkia, sitten käskin kiran kävelemään taakse. Ruuti pysyi makuulla ja kun kira tuli sen kautta ohi takaisin meinasi nousta vähän reagoin heti ja käskin maahan sitten makasivat vähän aikaa kunnes tulin palkkaamaan ja vapautettiin. Makasi tosi levollisesti ja tarjosi myös pään maahan laittoa. Aika oli yhteensä varmaan 2min. Pentukavereiden kanssa viimeksi oli paljon levottomampi paikallamakuu kyllä.


Hyvä että ollaan nyt alettu kerran viikossa treenailemaan jossain pentukaverit+aikuiset koirat. Saa vinkkejä muilta ja ennen kaikkea sitä häiriötä. Ja purinalle on myös hyvää harjoitusta mennä umn:n kurssille ihan vieraiden koirien ja ihmisten pariin. Sekä aika uusi paikka.


Seisomaan jäämiset: otin mukaan pakaste rasian kannen alustaksi. Tollot käskettiin paikalle makuuseen ja  takapalkkauksella otettiin ekaa kertaa seisomisia. Kira vahti alustaa ja laittoi aina naimit, sekä alussa kutsui Ruutin sinne kunnes Ruuti sen hoksasi. Teki tosi kivoja pysähdyksiä ilman pikku askelta ja jäi pelkällä "top" käskyllä ilman apuja siis. Riittävä apu oli tuo takapalkka. Sekä jäi aina seisomaan jos näytti ettei silloin ollut juuri kuulolla tai katseli muualle. Tämä oli kiva huomata kun Rasmus ei jää jos se ei ole aivan varma. Lopussa aloin vaatia jo kontaktin oton käskyn saamiseen. Mentiin siis vain siis että sanoin tule ja käveltiin suoraan pois päin alustalta ja käskyn saatua saatoin kävellä pari askelta ja vapautus. Takapalkkaus toimii aika kivasti. Ruuti ei meinannut kyllä varastaa alustalle mutta hyvä tehdä avustajan kanssa.

Lopuksi näyttely harjoitus:
Ensin käskin seisomaan ja asettelin. Kira tuli katsomaan hampaat ja tunnustelmaan. -> ei mitään ongelmaa tuijottaa vain sitä namia. :D Sitten otettiin ympyrää ja ekalla kierroksella eksyi ehkä 3:sti laukkaan mutta sain sen melkein heti aina pois. Toinen kierros oli tosi hieno. Juoksi musta vähän yli puolenmetrin päässä, häntä alhaalla nätisti ja ravasi koko ympyrän. Tuollein kun menisi huomisessa pentunäyttelyssäkin. Ruuti on kyllä niin erilainen esittää kuin Rasmus. Sitten otettiin myös seisotusta ja ihan alussa aika pitkää aikaa kuten näyttelyssä on tuomarin arvostellessa. Kesti sen hyvin ja sai pari kertaa välipalkan ja seisoi rauhassa.

Ruuti osaa kyllä rauhoittua nopeasti riehumisen jälkeen. Kun heti paikalla makuun jälkeen alkoi myös riehumaan heti ja sitten malttia löytyy ihan patsaana seisomiseenkin. Huomaa myös että kun haluaa tehdä niin kaikki sujuu, mutta jos ei niin sitten se on melkein pakottamista työsketelemään ja alussa ihan vastahakoista kunnes vertyää ja unohtaa sen toisen hauskan jutun.

_______________

Iltapäivä lenkki käytiin peltojen ympäröivillä hiekka teillä.

Siellä yhdelle kentälle pysähdyttiin tokoilemaan vähän. Otin Ruutin kanssa seurausta.

Seuraus: aluksi otettiin suoraa ja naksutin oikeasta kohdasta ja kontaktista. Välillä painoi ja välillä ei. Sitten harjoiteltiin pysähdyksiä tosi pitkästä aikaa ja selvästi ne oli unohtunut. Pysähtyi aina liian eteen, ei osannut siis lukea yhtään pysähdystä ja yhtäkkiä huomasi että pysähdyttiin ja istui siihen. Lopussa nämä alkoi sujua kun otin käsi apua mukaan kertomaan pysähdyksestä. Yritin myös pysähtyä aina samalla tavalla askeleella.

Sitten harjoiteltiin paikallaan käännöksiä molempiin suuntiin ekaa kertaa. Ensin vasempaan että namilla imuttaen kääntyi heittäen vain sen takapuolen. Eteen mene kuin sivulle tulossa että kääntyy ja kiertää sen pikku lenkin. Ja toiseen suuntaan eli paikallaan käännöksiä oikeaan. Tässä myös käytin käsiapua. Muuten tuli ohi sen kohdan missä piti pysähtyä.

Keskityin sitten siihen että lähdin itse liikkeelle vasta seuraus-käskyn jälkeen. Tämä on itsellä vikana että lähden aina samaan aikaan. Rasmuksenkin olen opettanut näin väärin. Aluksi sain naksuttaa heti pysymisestä kun sanoin "seuraa". Sitten kun pysyi niin sanoin ja lähdin liikkeelle ja puolikkaasta askeleesta naksu  ja nami.

Toidettiin vielä koittaa yksi pysähdys joka onnistui ja siihen jätettiin.

Rasmus halusi myös tehdä jotain niin Kira piti Ruutia ja Rasmuksen kanssa otettiin

luoksetuloa: aluksi läpi juoksu ja sai siitä palkan. Sitten otettiin pysäytyksillä kokonainen ja oli maahan meno vähän hidas kuten aina sipsutus askelilla menee maahan ei heittäytyen. Treenattiin sitten vain maahanmenoa. Ja takapalkaksi laitoin nami pussin. Se oli vähän kiinni että keski saada auki ja juoksin sitten ottamaan sen pois kun oli parit namit ottanut.(alusta jäi kotiin) Ehkä vähän nopeni maahan menot muttei nopeat ole hienostelija Rasmukelle yhtään luonteenomaista, aina alemmissa luokissakin maahanmenon kanssa oli vähän ongelmia. Jätettiin sitten hyvään ja lähdettiin jaktamaan.


Lenkillä Ruuti oli tosi hienosti. Yhdellä nurtsikentällä oli kaksi koiraa kun käveltiin siitä ohi hiekkatietä. Ruuti katsoi sillein että lähtisi niin lähdin juoksemaan poispäin ja Ruuti tuli kovaa perässä. Sitten pysyi vapaana hallussa mennessä niiden ohi kuitenkin etäisyydellä. Yhden ylämäen päällä tuli vastaan cava ja Ruuti oli siellä jo ja näki sen kerkesin kutsua sen luokse ja tulikin. Otin remmiin ja namilla seurauksella ohitettiin. Aikaisemmin se juoksi aina koiran luokse jos en kerennyt ekana. aamulenkillä oli myös hyvää harjoitusta ettei se juossut yhdellä aukiolla ihmisten luo ja sitten jalkapalloilevien kahden pojan luokse. Sekun ehtii jo sekunnissa menemään ennen kuin huomankaan. :D Täytyy siis opettaa ettei välitä muista ulkona vain niistä, jota saa vaikka remmissä mennä katsomaan tai käskyllä.

Treenattava Ruutin:
  • seurauksessa liikkeestä pysähdyksiä, sekä paikallaan käännöksiä ja muita käännöksiä, painaminen pois
  • paikalla makuu häiriöllä ja piilossa käyden
  • seisomisia takapalkalla lisää
  • nopeita luoksetuloja oikein eteen tullen