Tänään oli klo 2 maissa ast:n järjestämä Jaakon kurssi Rasmuksella.

Mentiin paikalle niin että käytettiin koirat, sovittiin järjestys ja katsottiin edellistä ryhmää. Sitten kun ryhmä saatiin päättökseen oli meidän vuoro rataantutustua. Jaakko kertoi ensin jonkin verran teoriaa ja omaa koulutus metodiaan.

Ensinnäkin he opettavat koirat irtoamaan ja suorittamaan itsenäisesti esteitä. Esim. renkaalla koiran irtoamista lelulle ei ohjaajan vierestä näyttäen. Ja koira pitää oppia hallitsemaan kaukaakin, vaikka paikaltaan ohjaten käsillä ohjaten. Nuoren koiran kanssa tehdään lyhyitä tekniikka harjoituksia ja lisäksi irtoamis harjoituksia. Tekniikka harjoituksilla esim hypyillä sivu etäisyyden opetuksessa(radan 1-2 esteet) opetetaan targetilla eli jollain kohteella esim lelu, irtoaminen sinne suuntaan ja ohjaajan siirtyessä sivumpaan sitten ilman lelua. Kepeillä erilaisia häiriö harjoituksia (ohjaaja pyöriin, heiluttelee käsiä, heittää lelun, leluja maassa..), näitä voi tehdä myös rimoja helposti tiputtaville ja kontakteilla niin että ohjaaja pysähtyy ennen kontaktia mutta koiran pitäisi jatkaa loppuun ja heitetään palkka eteen. Usein vaikeissa rajoissa ohjaajalla on se ongelma ettei se luota koiraan tarpeeksi tai ajattelee heti ettei onnistu. Nuorenkin koiran saa menemään vaikeita harjoituksia ainakin niitä helpottamalla. He panostavat enemmän siihen että koira osaa tehdä monipuolisesti ja irrota kuin että koira osaa esteet ja ohjaaja vie sitä melkein nenästä pitäen. Sillä tavalla saa koiran kisakuntoon ja nopeasti, mutta siihen se sitten jääkin. enempää ei nyt tule mieleen..

Käytiin rata läpi ja mietittiin eri ohjaus vaihtoehdot. Jaakko oli tahalleen suunnitellut radan niin että siinä oli pakko ohjata koiraa hieman kauempaa. Me oltiin aloittamassa.

Alkuun tehtiin kaksi persjättöä, ajoitus oli tärkeä jotta ne kerkesi tehdä. Ekalla kertaa otin liian läheltä ja myöhästyin ajoituksessa. Kolmannella kertaa sujui hienosti. Tässä piti uhkarohkeasti ottaa koira ja nopeasti ohjata. Siitä mentiin A:lle jonka kontaktille ei myös päässyt ihan viereen. Siitä hyppy, toiselle hypylle poispäin käännös, hypylle takaaleikkaus, kieritys kolmion muotoisesti hypyillä ja siitä niitto(jos muistan nimen oikein) sille antama oma nimi. Eli koira otettiin esteen edestä ihan käsi esteen toiselta puolelta haltuun, hieman sama kuin vekki mutta esteen toiselta puolelta, estää koiraa tulemasta ihan suoraan ja niin lujaa, liikkeellä ohjataan koira hyppäämään tiukasti. Rasmus ja Jola kääntyi tällä tosi hienosti ja tosi pienen kaaren. Käännös oli melkein täyskäännös ja ilman ennakointia siitä olisi tullut aika pitkä. Seuraavalle esteelle hieman tehtiin vekkiä mutta vartalo ei saanut olla menosuuntaan. Näytettiin kädellä ja koiran puoleisella jalalla pyöristäen kulmaa ja sitten siitä puoli valssilla hyppy ja siitä putkeen. Putkessa Rasmuksella viipyi sen aikaan että tajusin että kerkeän edestä leikata, ja sitten tehtiin takaaleikkauksella hypyt. Siitä putkeen puomin alle, rengas, ja kepeille vaikea kulma joka meni oikein. Heti ekalla kertaa onnistui myös hypyn ohi kuljetus persjätöllä itse puolta vaihtaen. Valssi olisi liikaa ohjannut hypylle. Koski puomin hyvin vaikkein päässyt lähelle ja siitä putkeen, hyppy putkeen puomin&A:n alla siitä toiselta puolelta puomia ohjaten putkeen(johon oli kaksi vaihtoehtoa, juosten niiden välinen matka tai jatkaen hieman putken ohi liikkettä ja valssaten putken kohdalla) itse ohjasin niin että odottelin kun tulee putkesta ja juoksin samansuuntaisesti ja käskytin putkeen. Seuraavalla hypyllä tein jaakotuksen takaisen, joka oli hieman liian hätäinen ja alkoi liian myöhään. En ollut niin suunnitellut. Sitten pussiin ja koira ohjattiin pussin viereisen putken toiselta puolelta. Hyvin sujui, ei ongelmaa. Sitten valssi, toiseen putkeen ja ohjattiin A:lle puomin toiselta puolen. Tämä sujui myös ja vaikka en kerennyt lähelle A:ta koski kontaktit hyvin. Sitten loppu hypyt. A:n jälkeiselle hypylle nopea vekki pyöristämään kulmaa, ei kuitenkaan esteen taakse, siitä valssi ja mun piti muistaa etten tee valssia riman eteen, koska ei sinne päin mennä, vain suoraan sivuun. (tämä käytiin läpi rataantutustumisen jälkeen). Radalla ekalla kertaa tein molemmista vekeistä vähän liian pienet.

Otettiin sitten uudestaan parit kohdat, paljoa Jaakko ei keksinyt moitittavaa. :D Nollalla se kuitenkin meni läpi. Katsottiin uudestaan A:n jälkeistä kohtaa A:lta alkaen. Takaa leikkaus kolmannelle hypylle oli liikaa meno suuntaan päin, eli mun piti antaa tilaa ja sitten kääntää, että saisi paremman kulman hypylle. Ja silloin en ole myös liian ajoissa seuraavalla hypyllä. Koitettiin myös siitä eteenpäin putki ja kaksi hyppyä takaaleikkauksian jotka oli niin suunniteltu. Jaakko sanoi että edestä leikkauksia(persjättö) voin hyvin käyttää kun mennään eteenpäin/suoraan. Sitten yksi mikä kohdassa missä ohjattiin putken puomin toiselta puolelta oli ekaa puomin alla olevaa putkea ennen mun vauhdin rytmitys. Ettei liike pysähdy jos olen liian ajoissa, se yleensä pysähtyi vähän putkelle. Sain ootella enemmän putkesta että mentiin samaa matkaa.

Huomenna on vielä toinen koulutus kerta jota odotan innolla. :) Paljon hyviä ohjeita oli ja oli kiva katsoa muita koirakoita radalla ja kuunnella ohjeita. Suurin pointti oli se että koira osaa toimia itsenäisesti ja estettä ennen koiran kääntäminen.

Kun tulin kotiin mentiin Ruutin kanssa ulos. Muistin hakea pihalle metallipiikki kepit joita 6kpl. Tehtiin kulma harjoituksia uudella pehmopallolla jossa köydet molemmin reunoin. Ollut kaapissa nyt pääsiäiskisoista. Otettiin kaikkia eri kulmia ja lähetin noin 3-10m. Melkein kaikki sujui oikein. Vaikeimmat on sisäpuolen avokulmat. Jos lähetyksessä mietti tai katsoi väärää kohtaa meni myös. Häiriö harjoitteluna tein myös niin että heitin lelun ennen kahta vikaa kohtaa, meni lopun tosi lujaa. Ja niin että heiluttelin lelua vieressä, meni kovaa ei keskeyttänyt. Kepit vain ei pysy paikallaan vaan menee vino kepeiksi kun ei kestä tuon bortsun menoa. Täytyisi olla jotkut metallipohja/liuska kepit. Hyvin noi kelpaa harjoitteluun kuitenkin.

Lähdettiin sitten metsään. Metsässä otin luoksetuloa. Sitten välillä seurausta naksuttelin. Yllätin maahan käskyllä tai seisomisella. Käskin kauas maahan tehtiin kauko istumaan nousu. Kahdella eri kaatuneella puulla otettiin alo ja avo estehypyt. Ponnistu puun päältä mutta tajusi idean. Otettiin yhdellä leveällä polulla sitten eteentulosta sivulle menoa. Ensin käsiavulla tai käsi tietyssä kohtaa että kiertää sen eteen. Kun muuten tekee hitaammin ja meinasi tulla liian eteen. Sitten käskin seisomaan ja siitä luokse. Treenattiin että tulisi kovalla vauhdilla eteen. Ensin namilla jolla tuli hyvin. Mutta lelulla jäi eka kauemmaksi. Otettiin loppuun pari läpijuoksua haarojen alitse narupallolle. Pari maasta seisomaan nousua myös, ne hyviä. Ihan läheltä ja kerran otin kaukaa joka meni myös täysin oikein.

Kuvia ryhmäläisistä (Kerttu, Ossi & Jola)

Ossi pumi

Jola holpal